پاسخ به سؤالات فقهی زنان
برای ارسال سؤالات فقهی خود به این آدرس مراجعه نمایید.
با وجود محرم یا شخص ثالث و با رعایت شؤونات اسلامی چنین کاری اشکال ندارد.
طلاقهایی که در دادگاه داده میشود، در سند طلاق ثبت میشود که رجعی است یا بائن.
معاینه زن توسط پزشک و استعمال پماد واژینال غسل را واجب نمیکند.
خوردن قرصهای جلوگیری از قاعدگی در ماه رمضان، اگر به تندرستی زن آسیبی نرساند، خوردن آنها از لحاظ شرعی اشکالی ندارد. گرچه بهتر است زن، برای این کار از قرص استفاده نکند تا قاعدگی حالت طبیعی خودش را سپری کند.
اگر طلاق رجعی باشد، در زمان عده، زن از شوهرش که فوت کرده باشد، ارث میبرد، اما اگر طلاق بائن باشد، ارث نمیبرد.
توضیح: طلاق بائن، یعنی مرد زنش را سه طلاق دهد که دیگر نمیتواند با او ازدواج کند، مگر با وجود شرایطی طلاق رجعی، یعنی مرد زنش را یک یا دو بار طلاق داده باشد و دوباره بتواند پیش از پایان عده او را به همسری خودش بازگرداند یا بعد از پایان عده با عقد جدید او را به همسری خودش دربیاورد.
اگر ابرو پر پشت و نامنظم باشد و زن اندکی از آن را بچیند تا منظم و مرتبش کند، از لحاظ شرعی -انشاءالله- اشکالی ندارد، اما نباید آن را باریک نماید. گر چه شوهر هم اجازه بدهد؛ چون اجازهی شوهر و هر فرد دیگری نمیتواند آنچه را که در شریعت از آن نهی شده، مباح گرداند.
ترک نمودن نماز فرض صبح از روی عمد گناه کبیره است و فردی که مرتکب آن کار میشود، باید توبه کند و قاطعانه تصمیم بگیرد که دیگر آن کار بد را تکرار نکند.
در حدیث آمده است که «سنگینترین نمازها بر منافقان، نماز صبح و نماز عشا است». عبارت «قرآن الفجر» که در قرآن آمده، بیشتر مفسران گفتهاند که مراد از آن نماز صبح است. که نماز صبح مورد گواهی فرشتگان قرار میگیرد.
خداوند دربارهی نمازگزاردن منافقان میفرماید: (وَإِذَا قَامُوا إِلَى الصَّلَاةِ قَامُوا كُسَالَى...)[نساء:142]
«منافقان هر گاه برای نماز برمیخیزند، سست و بیحال به نماز میایستند و با مردم ریا میکنند و خدا را جز اندکی یاد نمیکنند.»
باز میفرماید: (وَ لا يَأْتُونَ الصَّلاةَ إِلاَّ وَ هُمْ كُسالى)[توبه:54]
«و جز با سستی و تنبلی به نماز نمیآیند.»
اگر از لحاظ پزشکی چنین کاری برای فرد زیانی نداشته باشد، از لحاظ شرعی اشکالی ندارد.
در چنین حالتی فرد میتواند به جای غسل، تیمم کند و وضو بگیرد و نماز را بگزارد.
اصل آن است که اگر مرد بیگانه حضور نداشته باشد، خانمها نیز نمازهای جهری را جهری و نمازهای خفیه را خفیه بخوانند، اما اگر آن را رعایت ننمود، کار مکروهی انجام داده است و نیازی به سجدهی سهو نیست.
ولی زن در حضور مرد بیگانه نمازش را آهسته میخواند.
وظایف شوهر در قبال همسرش: 1- سرپرستی و اداره خانواده 2- تأمین مسکن مناسب و نفقه (شامل غذا، لباس و...) برای زن 3- پرداخت مهریه.
تکالیف زن در قبال شوهر: 1- فرمانبرداری زن از شوهر، در غیر معصیت. خداوند میفرماید: (الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاءِ...) [نساء:34] پیامبر خدا(ص) فرموده است: «لو کنت آمراً احداً أن یسجد لأحد لامرت المرأة أن تسجد لزوجها»[تزمذی و ابوداود] ترجمه: (اگر قرار بود به کسی امر کنم که برای کسی دیگر سجده برد، البته که به زن امر مینمودم تا برای شوهرش سجده ببرد) 2- فرمانبرداری از شوهر درباره آمیزش جنسی. پیامبر خدا(ص) فرموده است: «اذا دعا الرجل امرأته الی فراشه فلم تأته فبات غضبان علیها لعنتها الملائکة حتی تصبح»[متفق علیه] ترجمه: (هرگاه مرد زنش را برای همبستری فراخواند و زن به خواستهی او جواب ندهد و شوهرش شب را با عصبانیت سپری کند، ملائکه تا صبح زن را نفرین میکنند) 3- اجازه خواستن از شوهر هنگام بیرون رفتن از منزل. پیامبر خدا(ص) فرموده است: «انه قد اذن لکن ان تخرجن لحاجتکن»[متفق علیه] ترجمه: (همانا شما اجازه دارید برای انجام کارهایتان از خانه بیرون بروید) 4- نگهداری از اموال شوهر.
خدمتگزاری شوهر و امور مربوط به خانه بر عهدهی زن است: 1- خداوند متعال دربارهی زنان میفرماید: (...وَلَهُنَّ مِثْلُ الَّذِي عَلَيْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ ۚ وَلِلرِّجَالِ عَلَيْهِنَّ دَرَجَةٌ...)[بقره:228]
حقوق زنان بر عهدهی مردان بر مبنای عرف خواهد بود. اما این که زن در رفاه و آسایش باشد و مرد خدماتی در منزل مانند جارو زدن، پخت و پز و رختشویی و... را بر عهده گیرد، نه شایسته و نه معقول است؛ زیرا مرد معمولاً خارج از منزل به کار و کوشش میپردازد و عدالت و برابری ایجاب میکند که کارهای خانه بر عهدهی زنان باشد.
در مقابل هر حقی تکالیفی وجود دارد، خداوند متعال علاوه بر مهریه، نفقه و لباس و مسکن زن را بر عهدهی شوهر گذاشته است، لذا بدیهی است که زن باید در برابر این حقوق وظایف و تکالیفی را بر عهده بگیرد. سخن کسانی که میگویند: وجوب مهریه و نفقه بر عهدهی مرد، در برابر استمتاع و لذتجویی او از زن است، نظریهی مردودی است؛ زیرا استمتاع و لذتجویی میان هر دوی آنان مشترک است.
ابن قیم در کتاب «الهدی» میگوید: عقود مطلقه (قراردادهای بدون قید و شرط) بر مبنای عرف تفسیر میشوند، عرف نیز جاری بر این است که خدمات و امور داخلی خانه را بر عهدهی زن است. خداوند میفرماید: (الرجال قوامون علی النساء) اگر زن خدمت مرد را بر عهده نگیرد، بلکه بر عکس مرد خادم زن باشد، در آن صورت زنان سرپرست مردان خواهند شد!
آنچه از زنان اصحاب روایت شده، خدمتگزاری شوهر و انجام کارهای منزل را خود زنان بر عهده میگرفتند. از اسماء دختر حضرت ابوبکر رضی الله عنمها روایت شده که میگفت: خدمتگزاری شوهرم و امور داخلی خانه را خودم بر عهده میگرفتم و انجام میدادم، حتی خودم اسب شوهرم را آب و علف میدادم. خودم از چاه آب میکشیدم و خمیر میگرفتم و نان میپختم و انبان هستههای خرما را بر سر میگذاشتم و به مسافت دوری میبردم.
پیامبر(ص) آن کار او را میدید ولی او را از انجام آن کار باز نمیداشت و نمیفرمود که آن کار، وظیفه شوهرت است.
فاطمه رضی الله عنها در خانه به علی(رض) خدمت میکرد و به کارهای داخل خانه میپرداخت. روزی فاطمه و علی رضی الله عنهما به خدمت پیامبر(ص) رفتند و از سنگینی کارهای منزل به او شکایت کردند و آن حضرت کارهای داخل خانه و امور منزل را به فاطمه سپرد و کارهای بیرون از منزل را به علی سپرد و نمونههای دیگری وجود دارد. گفتار و تأییدات پیامبر خدا(ص) برای مسلمانان تشریع و قانونگذاری است.
نعمتهایی که خداوند در بهشت برای مؤمنان مهیا کرده، برای زن و مرد یکسان است و هر فرد مؤمنی براساس درجهی ایمان و تقوا و عمل صالحی که انجام میدهد، از نعمتهای بهشتی بهرهمند میگردد.
در احادیث صحیح آمده است که بهشت هشت در دارد و منازل بهشت درجاتی دارد که هر فرد بهشتی به تناسب درجات ایمان و عمل صالحی که در دنیا انجام میدهد در جای بهتر و بالاتری قرار میگیرد و در بهرهمندی از نعمتهای بهشتی بین مرد و زن تفاوتی جود ندارد و باید یقین داشته باشیم هر کسی که وارد بهشت میشود، به تمامی خواستههای خودش میرسد و کاملاً از نعمتی که به او داده شده، راضی میشود. خداوند میفرماید: (وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَشْتَهِي أَنفُسُكُمْ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَدَّعُونَ) [فصلت:31] یعنی «و در آخرت برای شما هرچه آرزو کنید هست، و هرچه بخواهید برایتان فراهم است.»
(يُطَافُ عَلَيْهِم بِصِحَافٍ مِّن ذَهَبٍ وَأَكْوَابٍ وَفِيهَا مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنفُسُ وَتَلَذُّ الْأَعْيُنُ وَأَنتُمْ فِيهَا خَالِدُونَ) [زخرف:71] یعنی «برایشان کاسهها و جامهای زرین به گردش انداخته میشود، و هرچه دل بخواهد و هرچه چشم از آن لذّت ببرد، در بهشت وجود دارد، و شما در آنجا جاودانه خواهید بود.»
آنجا همانند دنیا نیست که زن ناراحت شود از اینکه شوهرش چند زن دارد، بلکه از نعمتهای داده شده به او رضایت کامل دارد و کوچکترین چیزی که سبب ناراحتی او شود، وجود ندارد.
اشکالی ندارد و منعی شرعی در این زمینه وارد نشده است.
در مذاهب چهارگانه اهلسنت، حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی آمیزش جنسی از راه عقب با همسر حرام و گناه است، اما موجب وقوع طلاق نمیگردد.
ترشحات زنان دو نوع است:
۱. ترشحی که در ظاهر فرج وجود دارد، به اتفاق علما پاک است.
۲. ترشحی که از داخل فرج بیرون میآید، دربارهی آن دو دیدگاه وجود دارد، بنابر قول ابوحنیفه و اکثر شافعیه و قول مشهور حنابله پاک است. و لباس را نجس نمیگرداند، ولی وضو را باطل میکند.